Slik prøver svindlere å lure deg med «phising»

Og slik unngår du å bli lurt.

Datakriminalitet blir dessverre mer og mer utbredt, og metodene svindlere og hackere benytter seg av for å tjene penger blir stadig flere.

En av de vanligere metodene datakriminelle benytter seg av er det som kalles phising, eventuelt nettfiske eller phiske på norsk.

Videoen over, publisert av Metropolitan Police i London, forklarer godt hva metoden går ut på og hva du bør passe på for å unngå å bli lurt til å bli et offer.

Sånn skal det gjøres: Trygve Olav lurte svindleren trill rundt

Utgir seg for å være noen du stoler på

Kort oppsummert går phising ut på at svindleren sender ut en e-post hvor vedkommende utgir seg for å være noen andre, gjerne en offentlig etat du kan stole på, som lokale myndigheter, politiet eller kanskje banken din.

Svindleren oppgir gjerne at det har oppstått et problem, enten med et kredittkort eller en bot du plutselig skal ha fått eller noen lignende, og ber deg om dine personopplysninger eller kanskje kredittkortopplysninger.

Se også:De 10 vanligste svindel-fellene på nett

Sjekk opplysningene selv

Vær derfor veldig forsiktig med å oppgi disse opplysningene via e-post eller nettsider oppgitt på e-post. Hvis e-posten ber deg ringe et telefonnummer eller besøke en nettside du ikke kjenner, ta heller kontakt med instansen svindleren utgir seg for å være og sjekk at «problemet» faktisk eksisterer, er rådet fra politiet i Storbritannia.

Slike falske e-poster sendes gjerne ut til flere hundre eller tusen personer på en gang, derav navnet phising (fra fishing). Svindleren prøver å få napp, akkurat som en fisker.

Tok oppgjør med valuta-svindlere:– Dere ødelegger byen min!

Videoene folk snakker om