Når barn får velge mellom leker og farlige kjemikalier

Nederlandsk kampanje viser det skremmende resultatet.

Barn og husholdningskjemikalier kan være en potensielt dødelig kombinasjon. En nederlandsk kampanje gjorde et eksperiment som viste hva barn selv ville velge om de fikk valget mellom en leke eller farlige kjemikalier.

Eksperiment

Veilighed NL og det nederlandske Mattilsynet satte flere barn under fem år i et rom der de fikk velge mellom en leke og et husholdningsprodukt som inneholder farlige kjemikalier. Ved å måle barnas puls, fysiske reaksjon og øyebevegelser, kunne de med stor sikkerhet se hva selv de minste barna ville velge.

Sjekk også:Mor tok seg en liten pause fra malingen... Da tok barna over

Totalt var 360 barn med i undersøkelsen, som viste at 64 prosent valgte maling fremfor en bamse. 82 prosent ville leke med blekningsmiddel fremfor lekeklosser og vaskekapsler virket å være det ungene aller helst ville leke med. Totalt sett valgte 51 prosent et produkt som inneholder giftige kjemikalier i stedet for vanlige leker.

I syv av ti tilfeller var det husholdningskjemikaliene som først tiltrakk seg oppmerksomheten til barna.

Fikk seg en vekker:Dette fikk de voksne til å skjønne alvoret

Gifttelefon

Årlig blir over 7000 barn innlagt på sykehus i Nederland etter å ha blitt forgiftet av kjemikalier. Med kampanjen ønsker man å få foreldre til å eliminere valget for barna, ved å holde de giftige husholdningsproduktene på lang avstand fra barnehender

Dersom du mistenker at ditt barn har fått i seg giftige kjemikalier eller produkter kan du ringe Giftinformasjonen på telefon 22 59 13 00.

Se også:Slik ser barn på voksne som drikker

Videoene folk snakker om