Slik testet forskerne batteri-hoppet

Tomme batterier spretter.

Forskning har nå avslørt hvordan du kan finne ut om et batteri er tomt uten å måtte putte det inn i fjernkontrollen, pc-musa eller hvilken batteridrevet dings du måtte ønske å bruke den i.
For de av oss som aldri synes det har vært noe gøy med trikset der du putter det i munnen for å se om det gir deg støt er dette virkelig gode nyheter.

Det viser seg at tomme batterier spretter, mens fulle batterier ikke gjør det. Og det er faktisk lett å se forskjellen.

Princeton Universtetet publiserte nylig en fagfellevurdert studie der de både dokumenterer dette, men også forklarer hvorfor det skjer.

Det viser seg at jo mindre strøm det er på batteriet jo mer spretter det.

Eller som forskerne skriver det:

«Restitusjonskoeffisienten for alkaliske batterier har vist seg å øke som en funksjon av dybden av utladning.»

Og årsaken?

Vel, forskerne åpnet flere batterier med ulik mengde strøm igjen og studerte innholdet under mikroskopet. Det viste seg at i prosessen som oppstår når batteriet blir tømt så endres også de fysiske aspektene: Innholdet går fra å være gele-aktig til å bli keramisk. Og alle som har prøvd å sprette gele skjønner forskjellen.

Men denne effekten viser seg å være på maks ved 50 prosent utladning. Så du kan nok ikke bruke dette testen til å vite nøyaktig hvor mye som er igjen på et batteri, men i de tilfelle der du har blandet de utladede med de nye, ja, da er testen rett og slett genial.

Videoene folk snakker om