Unikt spekkhoggerangrep i Lofoten gikk verden rundt

Det var først etterpå alle skjønte hvor farlig dette var.

Årets mest sette #26: Da surfekonkurransen Lofoten Masters gikk av stabelen i september samlet profesjonelle surfere fra hele verden seg i vakre Nordland for å kjempe om heder og ære i bølgene.

Men deltakerne og tilskuerne fikk mer action enn de forventet da tre spekkhoggere dukket opp usedvanlig nære land og forstyrret konkurransen. Synet av de mektige dyrene ble møtt med glede og beundring, og tilskuerne løp ned mot vannet for å ta en nærmere titt. Tilskuer Ståle Sjøvoll tok opp mobilen for å filme, og sa til Dagbladet at han reagerte med ekstase på hendelsen.

– Det ser ut som en hval har kommet inn i konkurranseområdet her. Jeg lurer på hvilken poengsum dommerne gir det, sa konkurransens kommentator muntert.

Skjønte ikke hvor dramatisk det var

Videoer og bilder fra hendelsen gikk verden rundt, og medier fra blant annet Australia, Frankrike, Storbritannia og Spania har omtalt saken. Det tilskuerne og mange andre ikke fikk med seg, var hvor dramatisk dette spekkhogger-møtet virkelig var.

Ifølge NRK trodde spekkhoggerne at den kvinnelige deltakeren Shannon Ainslie, som befant seg i vannet, var en sel, og de gikk derfor til angrep på henne.

– Vi ser at den største spekkhoggeren svømmer i voldsom fart, bak ser vi i alle fall én av spekkhoggerne som er oppe i vannflaten. De som kommer bak venter på det første utfallet for å plukke opp eventuell sel som viker. Det der var like før, surferen skal være glad for at det gikk som det gikk, sa marinbiolog Eve Jourdain ved Norwegian Orca Survey til NRK. 

Se også: Ser du hva som foregår i havna i Lofoten?

Usedvanlig nær mennesker

Jourdain sier at dette er det nærmeste en spekkhogger har kommet mennesker før, så vidt henne bekjent.

– Vi kjenner ikke til å ha sett noe lignende i verden, dette er ganske unikt.

Heldigvis slapp Ainslie unna med skrekken, og konkurransen fortsatte som planlagt etter at spekkhoggerne forsvant.

Se også: «Magisk» ørne-blinkskudd fra Svolvær tar av på nett

Følg med videre

Hver dag i desember vil vi vise deg en av de mest sette videoene her på SeDenne gjennom 2017. Vi begynner med nummer 31 på lista, og klatrer oss oppover til nyttårsaften. Da avsløres årets mest sette video.

Se de andre mest sette videoene:

Hele lista over årets mest sette videoer i 2017 finner du her.

Følg med videre, så får du sjansen til å se spektakulære, morsomme, sjokkerende, rørende og triste videoer du kanskje gikk glipp av, eller vil se igjen.

Har du lyst til å se enda mer? Under kan du se de tre mest sette videoene i 2016.

1. Lesbisk sjokk: Tok på penis for første gang

2. Prins Sverre Magnus fikk foreldrene til å le

3. – Jeg er ikke fornøyd med min «perfekte» kropp

Videoene folk snakker om