Uvanlig lek møtte forskerne: – Det var en fantastisk opplevelse

Forskere i Nordland vekker oppsikt etter plystrelek med spekkhoggere.

Richard Karoliussen og Eve Jourdain bruker 600 timer i året på å observere spekkhoggere, men en slik leken oppførsel hadde de aldri opplevd maken til. De plystret til dyrene med en lyd som ligner deres egen.

– Først plystret vi ikke og bare så på, men etter en stund kunne vi høre en av spekkhoggerne lage mye lyd både over og under vannet, sier Karoliussen til Caters.

Forelsket seg i Norge:Spektakulær norsk spekkhoger-video vekker oppsikt

Delt over hundre tusen ganger

Nesten fem millioner har sett videoen på forskernes Facebook-side, og hundre tusen har delt den videre. Det var NRK Nordland som først omtalte.

Når det gjelder om plystringen fikk dyrene til å respondere antar Karoliussen det, men kan ikke være sikker. Hvalforsker Audun Rikardsen har selv kommunisert med spekkhoggere under vann, og tror plystringen godt kan ha gjort dem mer nysgjerrige.

Se også:Dette visste du ikke at en spekkhogger kunne gjøre

Forskerne var ute og tok prøver av en spekkhoggerfamilie da de merket hvor nysgjerrige de var. Da Karoliussen tok opp mobilen hadde de allerede holdt på i nesten en time.

Følte de så på dem

– Det var en fantastisk opplevelse som vi gjerne deler med andre. Fordi dette er ikke slik vi ser spekkhoggerne til vanlig. De kom så nært båten at vi fikk øyekontakt, og vi følte at de så på oss. De spyttet vann, viste tunga og lekte seg rundt oss i nesten to time, sier Karoliussen til NRK.

Han har fått flere kritiske bemerkninger på at de gikk så nære de ville dyrene, men han påpeker at spekkhoggerne selv forsvinner hvis det er det de ønsker.

Aldri sett lignende:Unikt spekkhoggerangrep fra Lofoten går verden rundt

X
X

Videoene folk snakker om